23/3/10

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Κ (Μερος δευτερο και τριτο)

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ:Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ

Η πρώτη ζύμη για να παρατάξει ο Δικέφαλος Αετός μιά αξιόλογη ομάδα ήταν από καιρό έτοιμη. Τα πρώτα βήματα βέβαια, έγιναν με μεγάλη δυσκολία. Οι Κωνσταντινουπολίτες παίχτες σκορπισμένοι σε διάφορα αθλητικά σωματεία είχαν δημιουργήσει υποχρεώσεις και φήμη και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποσυρθούν από τα σωματεία τους. βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο. Δεν πείθετε κανένας εύκολα να γίνει μέλος σε μία ομάδα νέα με άγνωστο μέλλον. Μήπως ο σύλλογος είχε γήπεδο; Τίποτα. Μόνο ένα γραφειάκι και αυτό δανεικό. Έτσι τα εμπόδια πρόβαλαν το ένα πίσω απλο το άλλο ευθύς αμέσως με την έναρξη της λαμπρής πορείας. Η απέραντη όμως πίστη εκείνων που είχαν αναλάβει να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα και ο φανατισμός τους παραμέρισαν στο τέλος τα εμπόδια. Σιγά σιγά συγκεντρώθηκαν στην ΑΕΚ όλοι οι Κωνσταντινουπολίτες παίχτες. Πριν ολοκληρωθεί ένα δίμηνο η ομάδα ήταν αξιόμαχη και έτοιμη να κατεβεί στα γήπεδα συνεχίζοντας την παράδοση της Πόλης.
Η ιστορική ημέρα για τον Ελληνικό αθλητισμό είχε φτάσει. Ένας νέος αντίπαλος εμφανιζόταν για τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ απαρτιζόταν από τους:
1. N.ΚΙΤΣΙΟΣ          (TΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ)
2. ΙΕΡΕΜΙΑΔΗΣ         (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ)
3. ΘΕΜΟΣ ΑΣΔΕΝΗΣ      (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ)
4. ΚΕΧΑΓΙΑΣ           (ΜΕΣΟΣ)
5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ         (ΜΕΣΟΣ)
6. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ         (ΜΕΣΟΣ)
7. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ      (ΚΥΝΗΓΟΣ)
8. ΜΠΑΛΤΑΣ            (ΚΥΝΗΓΟΣ)
9. ΜΗΛΑΣ              (ΚΥΝΗΓΟΣ)
10.ΗΛΙΑΔΗΣ            (ΚΥΝΗΓΟΣ)
11.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ         (ΚΥΝΗΓΟΣ)
Το πρόβλημα ήταν που θα προπονούνταν αυτοί οι παίχτες αφού δεν υπήρχε ιδιόκτητο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός προθυμοποιήθηκε να παραχωρήσει το γήπεδο του, αλλά η ΑΕΚ προτίμησε να συγκεντρώνει τους παίχτες στον χώρο του Ολυμπίου Διός για την προπόνηση. Εκεί, μπροστά σε μικρές συγκεντρώσεις φιλάθλων έγιναν οι πρώτες προπονήσεις. Αργότερα της παραχωρήθηκε το γήπεδο του Παναθηναϊκού κι έτσι το φθινόπωρο ήταν έτοιμη για δράση.
Ο κλήρος έπεσε στον Ολυμπιακό να αντιμετωπίσει πρώτος την (επίσημη πια) ΑΕΚ στο Φάληρο, στον χώρο του σημερινού σταδίου Καραϊσκάκη. Τελείωνε το φθινόπωρο όταν δόθηκε το παιχνίδι αυτό. 1924. Ο Ολυμπιακός κατέβασε ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει, με βαρύ πυροβολικό τους αδελφούς Ανδιανόπουλους. Το παιχνίδι αυτό ήταν το βάπτισμα του πυρός. Η ΑΕΚ παρέταξε τους έντεκα παίχτες που είχαν προπονηθεί μαζί, τους τρεις μήνες του συλλόγου. Πολύς κόσμος μαζεύτηκε στο Φάληρο να γίνει μάρτυρας του μεγάλου θριάμβου του θυελλώδους Ολυμπιακού. Ο θυελλώδης Ολυμπιακός υπέκυψε τελικά με 3-2 στον νέο και άσημο αντίπαλο και αναγκάστηκε να προσκυνήσει μπρος στο μεγαλείο της ΑΕΚΑΡΑΣ. Το πάθος για νικηφόρα εκκίνηση της πορείας της ΑΕΚ υποσκέλισε κάθε αδυναμία της. Παρά το νικηφόρο ξεκίνημα και τον αρχικό ενθουσιασμό, το 1924 ήταν γεμάτο απογοητεύσεις. Η ΑΕΚ όμως δεν το έβαλε κάτω.
Η ΑΕΚ δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της νεοϊδρυθείσας Ε.Π.Σ.Α. (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών). Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα νικώντας στον τελικό την ΑΕΚ. Τα πράγματα έγιναν όπως γίνονται και τώρα. Η ΑΕΚ στον τελικό είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά στα τελευταία λεπτά ο ΠΑΟ κέρδισε ΠΕΝΑΛΤΙ! Το εκτέλεσε ο Απ.Νικολαΐδης και έκανε το τελικό 1-0 που έδωσε το πρωτάθλημα στον ΠΑΟ(1924-25). Οι παίχτες, αλλά κυρίως οι οπαδοί της ΑΕΚ αντλούσαν δύναμη από αυτές τις αναποδιές.
Την περίοδο 1925-26 και πάλι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στον τελικό μπροστά στην ΑΕΚ. Η συγκέντρωση των οπαδών ήταν τεράστια για τα δεδομένα της εποχής. Η ξύλινη κερκίδα που υπήρχε στην πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας γέμισε ασφυκτικά. Οι συνθέσεις ήταν:
AEK: ΚΙΤΣΟΣ, ΑΣΔΕΡΗΣ, ΙΕΡΕΜΙΑΔΗΣ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΕΧΑΓΙΑΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ, 
ΜΗΛΑΣ, ΜΠΑΛΤΑΣ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ.

ΠAO: ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, ΚΡΙΣΠΗΣ, ΚΑΝΤΩΝΗΣ, ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ, ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ,
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΑΚΚΑΣ, ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ, ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ, ΣΟΥΤΣΟΣ.
Το πρώτο ημίχρονο έληξε 1-1.Το δεύτερο ήταν συγκλονιστικό. Το γκολ ήρθε πάλι στα τελευταία λεπτά από κεραυνό του Ασπρογέρακα που "εκτέλεσε" τον Κίτσο. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο ΠΑΟ βγήκε πρωταθλητής.
Μέσα στο 1926 η ΑΕΚ πέτυχε δυο πολύ σημαντικές επιτυχίες. Νίκησε στις 18/7/26 τον Ολυμπιακό 2-0 και στις 30/10 τον Άρη με 7-0. Η αρχή είχε γίνει. Η ΑΕΚ είχε δείξει ότι δεν είναι τυχαία ομάδα.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ:Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΚ

Από την πρώτη μέρα τις ιδρύσεως της η ΑΕΚ ένιωσε την ανάγκη να συνεργαστεί στενότερα με τον ΠΑΟ και Ολυμπιακό έτσι ώστε σιγά-σιγά να δημιουργηθεί το γνωστό ως σήμερα το τρίο των μεγάλων. Έτσι το 1928, όταν παρουσιάστηκε ρήξη στις σχέσεις του ΠΑΟ με την ΕΠΟ, τον Αθηναϊκό σύλλογο ακολούθησαν και οι άλλοι δύο μεγάλοι με αποτέλεσμα την γενίκευση τις ρήξης με την ΕΠΟ και την δημιουργία του περίφημου ΠΟΚ με την ανταρσία των τριών μεγάλων που αποχώρησαν από το πρωτάθλημα του 1927-1928. Η ΕΠΟ συνέχισε το πρωτάθλημα με την συμμετοχή των υπολοίπων σωματείων ενώ ο ΠΟΚ, έχοντας στην κυριότητα του το γήπεδο του ΠΑΟ, διοργάνωσε σειρά αγώνων μεταξύ των τριών συλλόγων και ξένων ομάδων. Για την ιστορία, το πρωτάθλημα εκείνης τις περιόδου στην Αθήνα κέρδισε ο Ατρόμητος, στον Πειραιά ο Εθνικός και στον βορρά ο Άρης.
Μέσα στο 1928 η ΑΕΚ σημείωσε την μεγαλύτερη επιτυχία από την ίδρυση της. Στις 4 Μαρτίου κέρδισε τον ΠΑΟ με 3-1. Επίσης κέρδισε την Σλάβια 4-1, την μικτή Βένους-Σπάρτα 3-1 αλλά έχασε απο την επαγγελματική Ούιπεστ 3-0 και την Μπρατισλάβα 4-3.
Την ίδια χρονιά (1928) δυο παίχτες της ΑΕΚ, οι Κωνσταντινίδης και Μπαλτάς, μην εγκρίνοντας την πολιτική του συλλόγου αποχώρησαν και γράφτηκαν στο Γουδί. Επίσης εμπιστεύτηκε την τύχη της στον Ούγγρο προπονητή Σβέγκ, έναν πολύ αξιόλογο προπονητή που πρόσφερε αυτό που έπρεπε στην ομάδα. Η ανταρσία των τριών μεγάλων συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά κάτι που ζημίωσε βέβαια το ποδόσφαιρο, αφού το πρωτάθλημα Ελλάδος δεν έγινε ποτέ. Τα τέλη του '29 διαλύθηκε το ΠΟΚ ύστερα από συμφωνία με την ΕΠΟ αλλά επειδή η αναταραχή συνεχιζόταν δεν ήταν δυνατόν να γίνουν κανονικά οι αγώνες.
Η ΑΕΚ το 1929 κέρδισε μία φορά τον ΠΑΟ με 3-1, σε ένα παιχνίδι ήρθαν 1-1 και στο άλλο έχασε με 5-2. Το ισόπαλο παιχνίδι ήταν για το πρωτάθλημα. Σταθμός όμως στην ιστορία της ήταν η νίκη επί της Ούιπεστ με 4-1.Έχασε όμως από την Φερεντσβάρος με 2-1 και την Πεστέργκεμπετ με 2-0.
ΤΟ 1929 Η ΑΕΚ ΕΓΙΝΕ ΠΛΕΟΝ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ ΟΜΑΔΑ. ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 1930 ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΕΔΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1929. Το γήπεδο της ΑΕΚ έχει και αυτό μεγάλη ιστορία την οποία νομίζω αξίζει να την πούμε. Πάμε λίγο πίσω στο 1926, όταν, με πρωτοβουλία του Ι.Χρυσάφη, μέλους της ΑΕΚ και την Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων, έγιναν ενέργειες στο Υπουργείο Πρόνοιας και παραχωρήθηκε στην Επιτροπή ένας δενδροφυτεμένος χώρος στην Φιλαδέλφεια. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τον χώρο αυτό σαν γυμναστήριο-μελλοντικό βέβαια-για τα παιδιά των προσφύγων. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ. Παιδιά των προσφύγων ήταν και οι αθλητές της ΑΕΚ και φυσικά ο χώρος ανήκε και σε αυτούς.
Τον καιρό εκείνο ο συνοικισμός Ν.Φιλαδέλφειας αναπτυσσόταν και υπήρχε κίνδυνος αν ο χώρος δεν μετατρεπόταν σε πραγματικό γυμναστήριο να καταληφθεί από τους νέους οικιστές. Φίλαθλοι και παίχτες της ΑΕΚ(100 άτομα όλοι μαζί) μπροστά στον κίνδυνο μαζεύτηκαν ένα βράδυ με τσεκούρια, φτυάρια κτλ και δουλεύοντας αδιάκοπα υπό το φως του φεγγαριού ξερίζωσαν(!!!) όλα τα δένδρα. Βάλθηκαν στην συνέχεια να δώσουν στον χώρο μια μορφή γηπέδου. Έφτιαξαν μια πρόχειρη μάντρα με ότι υλικά περίσσευαν από τα σπίτια τους. Στο υπόλοιπο μέρος φτιάχτηκε ξύλινος φράχτης.
ΕΤΣΙ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΞΕΠΡΟΒΑΛΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΓΗΠΕΔΟ... Μέχρι το 1930 που έγιναν τα εγκαίνια είχε πάρει πλήρη μορφή γηπέδου. Το 1934 ο δήμαρχος Κ.Κοτζιάς ενδιαφέρθηκε για το γήπεδο. Φτιάχτηκε τότε ο στίβος και το μόνιμο κεκλείδωμα. Το 1945 ο τότε πρόεδρος Σπύρος Σκούρας και το 1946 ο Αιμίλιος Ιωνάς έκλεισαν σχεδόν γύρω-γύρω το γήπεδο με μάντρα. Ένα χρόνο νωρίτερα, ύστερα από τουρνέ της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη, από τα χρήματα που μαζεύτηκαν είχε υψωθεί το πρώτο μέρος τις κερκίδας. Πάνω σε αυτό το κομμάτι φτιάχτηκαν το 1950 οι πρώτες κερκίδες που είχαν μήκος 63 μέτρα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς και με μεγάλες αποταμιεύσεις, οι εξέδρες έφτασαν στα 100 μέτρα καλύπτοντας μια ολόκληρη περιοχή. Τον Μάιο του '52 φτιάχτηκαν εξέδρες και στην απέναντι πλευρά του γηπέδου, στην οδό Καποδιστρίου...ΚΙ ΕΤΣΙ, ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ, ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ΤΩΝ 25.000 ΘΕΣΕΩΝ.
Αντιγράφω ένα μικρό κομμάτι από μιά έκδοση τις "Αθλητικής Ηχώ" γιά την Ιστορία της ΑΕΚ το 1953(Ιστορία των Σπόρ 3,Πάνος Μακρίδης, "Η Ιστορία της ΑΕΚ από το 1953") αφιερωμένο στην ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ.
"...ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟ, ΜΟΝΤΕΡΝΟ, ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΑ ΣΤΕΚΕΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ, ΚΑΘΕ ΠΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΕΚΕΙ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΙΣ ΑΕΚ, ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ, ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΙΣ ΑΕΚ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΥΝ..."
Η συνέχεια της Ιστορίας της ΑΕΚ θα την βρείτε μέσα στις σελίδες του www.aek.com

1 σχόλιο: